DE Barmsijs

Voor wie besluit om vogels te gaan houden en kweken heeft de keuze uit een zeer groot aantal soorten vogels. In de eerste plaats dien je puur en alleen te kijken naar de vogel die je het meest aanspreekt, daarna of deze in de praktijk ook daadwerkelijk te houden is. Hiermee bedoel ik of je over voldoende middelen en ruimte beschikt om de vogels op een verantwoorde manier te houden.
Wanneer iemand besluit om Europese cultuurvogels (wildzang) te gaan houden c.q. kweken is de barmsijs een van de meest aangewezen vogels om mee te beginnen.
Voordelen van de barmsijs ten opzichte van de meeste andere cultuurvogels zijn:
Vrij makkelijk te verkrijgen vogel tegen een redelijke prijs!!
De huisvesting vraagt niet direct te veel ruimte.
Samen met andere vogelsoorten te houden
De barmsijs is vrij eenvoudig te kweken.
De voeding is eenvoudig en niet te duur.
Zeer geschikte vogel om eventueel mee deel te nemen aan tentoonstellingen.
Eventuele nadelen:
Barmsijzen moeten volgens de wet geringd zijn met de juiste maat gesloten voetring, evenals alle Europese cultuurvogels!!!
Poppen en mannen zijn in hun eerste levensjaar moeilijk te onderscheiden. Wanneer het geslacht vastgesteld moet worden in dit jaar dient er gebruik gemaakt te worden van kleurstof.


Naam:
Noordse barmsijs - Acanthis Flammea Flammea.

Ondersoorten:

 Kleine barmsijs - Acanthus Flammea Cabaret.
 Groenlandse (grote) barmsijs - Acanthis Flammea Rostrata.
 Witstuit barmsijs - Acanthis Flammea Hornemanni.
 IJslandse barmsijs - Acanthis Flammea Islandica.*
 Coues barmsijs - Acanthis Flammea H. Exilipes.*
 Langsnavel barmsijs - Acanthis Flammea Holbolli.*

De met een * gemerkte soorten zijn moeilijk of niet verkrijgbaar!

Mutaties:
Erkende mutaties van de barmsijs zijn Bruin, Agaat en Isabel.
Verder bestaan er nog gepareld en pastel (grijsvleugel).

Huisvesting:
Volière of broedkooi met minimale afmeting van 50X50X100 cm.
Zitstokdikte broedkooi 12 mm.

Voeding:
Een zaadmengsel voor wildzangvogels en onkruidzaden als graszaden, vogelmuur, distels, paardebloem etc.
Verder af en toe insecten zoals meelwormen, miereneitjes, etc.
Net als iedere vogel vogelgrit en mineralen.

Kweek:
De barmsijs is een vrij makkelijk te kweken vogel. Met kweken kan men in april beginnen als de buitentemperatuur het toelaat. Je kunt koppelsgewijs kweken of een man met meerdere poppen in een vlucht plaatsen. Als nestelmateriaal wordt bijna alles gebruikt wat voorhanden is zoals sisal, veertjes en watjes. De nesten (een maat kleiner dan een kanarienest) dienen voorzien te worden van enkele groene takjes zodat de vogel beschut zit tijdens het broeden. Het beste worden meerdere nesten in een kooi geplaatst.

De lichtgroene eitjes worden eventueel geraapt en bewaard in een bakje met bijv. zaad, deze worden rechtop in het zaad gezet met de dikke zijde naar beneden. Het voordeel hiervan is dat de eitjes niet dagelijks gedraaid hoeven te worden zoals het geval is bij het op de zijkant leggen. Na het leggen van het vierde ei worden de eitjes teruggeplaatst, de pop legt 4 tot 6 eieren. Deze komen na 12 dagen uit, de jongen verlaten het nest na 12 dagen en zijn na ca. 25 dagen zelfstandig. Na het uitkomen van het eerste jong wordt het zaad weggehaald en alleen nog eivoer verstrekt aangevuld met buffalowormen (kleine meelwormen) en miereneitjes. Verder kan het eiwitgehalte van het eivoer worden verhoogd met een in de handel verkrijgbaar middel zoals bijv. BEC-food of Aves. De vogels dienen vanzelfsprekend al geruime tijd aan dit eivoer gewend te zijn.De jongen worden na ongeveer 4 dagen geringd met max. 2,5 mm ringen voorzien van een stukje ventielslang, tevens wordt op deze dag het hard zaad weer in de kooi geplaatst. Meestal begint de pop al met haar tweede legronde voordat de jongen zijn uitgevlogen, het is daarom raadzaam om een tweede nest in de kooi te hebben.

Wanneer de man tijdens het broeden de pop lastigvalt of eieren kapot pikt wordt deze apart gezet zodat de pop de man nog kan zien, dit kan uit voorzorg ook na het leggen van het vierde ei gebeuren. Ikzelf zet zelden tot nooit een man apart tijdens de kweek!

Na 3 ronden wordt er gestopt met de kweek omdat de pop het anders te zwaar te verduren krijgt. Voor degene die met het kweken van Europese cultuurvogels wil beginnen of een leuke vogel zoekt om zijn volière uit te breiden is de barmsijs beslist een aanrader.

Hierbij wil ik iedereen succes wensen met zijn vogels